Pożywienie w chińskiej medycynie

2018-04-05
Pożywienie w chińskiej medycynie

Właściwie można powiedzieć, iż medycyna chińska w pełni oddaje zasadę, że jesteś dokładnie tym, co jesz. Każdy produkt spożywczy ma swoje własne, indywidualne parametry i właściwości, przez które oddziałuje na cały nasz organizm. Jedząc, powinniśmy więc zwracać uwagę na każdy detal posiłku, uwzględniając takie czynniki jak klimat, porę roku, a nawet pogodę danego dnia. Woda, ogień, drewno, metal i ziemia to żywioły, według których możemy sklasyfikować każdy posiłek, do tych grup należą także poszczególne pory roku, jak również najważniejsze narządy zewnętrzne.

Medycyna chińska zaleca przede wszystkim zrównoważenie zjadanych produktów z aktualną porą roku pod względem Jin i Jang. Na co dzień, bez względu na to, czy jesteśmy zdrowi, czy nie, zalecane jest przygotowywanie jedzenia zgodnie z cyklem Pięciu Elementów – ważne jest również to, w jakim nastroju znajduje się osoba robiąca jedzenie – emocje przenoszą się do posiłku, czyniąc danie charakterystycznym. Właśnie z tego względu tradycyjna chińska medycyna odradza gotowanie w złości, by negatywne, szkodliwe myśli nie przechodziły do posiłku. To jedna z zasad, którą niejednokrotnie trudno pojąć Europejczykom.